България спечели домакинството на световния винен конкурс Concours Mondial de Bruxelles

9159
България спечели домакинството на световния винен конкурс Concours Mondial de Bruxelles
Снимка: Thinkstock/Guliver

България спечели домакинството на 23-я световен винен конкурс Concours Mondial de Bruxelles за 2016 година”. Новината беше съобщена първо от министър-председателя Бойко Борисов, който информира за нея в личния си профил в социалната мрежа Facebook. Премиерът бе информиран за постижението ни от министъра на туризма Николина Ангелкова, предаде "Фокус".

Събитието ще се проведе от 29 април до 1 май 2016 година в Пловдив. Подкрепа на събитието ще бъде оказана от Министерството на земеделието и храните, Министерството на туризма и община Пловдив.  

Китай е вече втори в света по размер на лозарските площи

Китай вече е на второ място след Испания по лозарски площи, измествайки Франция на трето място, сочат данни на Международната организ...

Concours Mondial de Bruxelles 2016 е сред най-значимите световни събития на винената индустрия. Следващата година в България ще пристигнат едни от най-добрите сомелиери, които ще оценяват качествата на хиляди вина от цял свят.

Днес приключи 22-то издание на конкурса, като в българската делегация, която взе участие в церемонията по обявяването на град Пловдив за домакин на събитието бяха включени и министърът на Туризма Николина Ангелкова, посланикът на Република България в Италия Марин Райков, Красимир Коев – директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, заместник-председателят на комисията по туризъм в Народното събрание Даниела Савеклиева, областният управител на Пловдив Розалин Петков и главния секретар на община Пловдив Ангелина Топчиева.

Премиерът на България, написа още в профилът си, че държавата ни е избрана в съревнование с най-големите винопроизводители в света като Франция, Испания, Австралия, Чили, Аржентина и др. Конкурсът е един от най-престижните и най-големите в света, като близо 300 световно признати дегустатори оценяват хиляди различни вида вина от 58 държави.

Заместник – министърът на земеделието и храните Васил Грудев коментира, че чрез провеждането на конкурса в България, страната ни ще затвърди мястото си на картата на световната винена индустрия. Според Грудев съорганизатори на конкурса в България ще бъдат Националната лозаро-винарска камара, Международен панаир - Пловдив, организаторите от „Про Бе Жекс”. Заместник - министърът каза още, че неформално конкурсът се нарича световно първенство на виното, който се провежда ежегодно.

Виното – с 56% по-малко заради дъждовете

Дъждовете от миналото лято и болестите по лозята буквално са сринали производството на вино у нас. През 2014 г. са произведени само 76,...

Гостите на конкурса ще имат досег и с българската история и култура, които са свързани с лозаро-винарския сектор от древни времена. Васил Грудев каза, че трябва да бъдем щастливи и горди от факта, че град Пловдив е успял да преодолее конкуренцията на другите кандидати и да спечели гласовете на журито. Той допълни, че конкурсът посреща над 350 от световно известни дегустатори на вино. Заместник-министърът Грудев добави още, че процедурите по самият избор на града домакин са тежки и сериозни. По думите му, на последната права България успяла да пребори конкуренцията на Испания. „Очаква ни едно изключително предизвикателство, свързано с подготовката на конкурса”, допълни още зам.-министър Васил Грудев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com