Изби в Плодив се обединиха за първия винен маршрут в страната

9074
Изби в Плодив се обединиха за първия винен маршрут в страната
Снимка: Личен архив

Винената индустиря винаги е на фокус. И отново тя попада във фокуса на Actualno.com, след като Пловдив ще е домакин на престижен винен конкурс. Стефан Стоянов, зам.-кмет на Пловдив, разказа пред Actualno.com за очакванията от домакинството на Пловдив на винения конкурс Concours Mondial de Bruxelles през 2016 г., развитието на винената индустрия в региона, винения туризъм и проектите в Тракия икономическа зона.

Какво очаквате от винения конкурс Concours Mondial de Bruxelles, който ще се проведе в Пловдив следващата година - както за винената индустрия, така и за Пловдив като град, който ще бъде домакин на събитието?

Financial Times: Пловдив е в икономически подем заради IT-сектора и аутсорсинга

Град Пловдив, с история, датираща отпреди 6000 години и богат на археологически съкровища, си връща част от културното и икономическо ...

Това е едно от най-големите събития за винопроизводителите и за професионалистите от сектора в Европа. Много е престижно това въобще да се случва в България и в Пловдив. Очакваме над 300 професионалисти, които да връчат годишните награди на конкурса, а той да се превърне в едно от най-големите събития за следващата година. Огромна възможност за българските винопроизводители е да могат да се представят отново на такъв голям форум, и то в домашни условия. Същевременно това е прекрасно средство за бизнес, където производители и търговци ще могат да се представят своята продукция.

Кога започвате организацията на Concours Mondial de Bruxelles?

Всъщност, тя вече започна. През последните 2 години се подготвяше кандидатурата на града. Добре е, че спечелихме. Има оперативна група, която работи по въпроса. Едва ли ще има проблеми, ние сме свикнали да организираме много събития. Хубаво е, че конкурсът става в Пловдив, тъй като Тракийската низина се смята за една от родините на винопроизводството. Още древните траки са произвеждали вино, така че имаме няколко хиляди години натрупано ноу-хау. Конкурсът е една хубава възможност да покажем последните ни постижения.

Винопроизводители от различни области и хора от бранша настояват за нужда от промяна в Закона за виното в момента. Запознат ли сте с подобни идеи на винопроизводители от Пловдив и региона?

Ние като местна администрация сме малко встрани от законотворчеството. Поне аз не съм чул да има проблематика, която да се обсъжда специално в региона. По-скоро мислим за общо брандиране и общ маркетинг в сектора. В средата на тази година ще пуснем и първия винен маршрут в страната, който ще се организира около избите в Пловдив. До месец, месец и половина ще бъдем готови с материалите, така че започваме да го промотираме. Успяхме да обединим 10 изби около града и започваме да ги продаваме като общ туристически продукт. Виждаме, че Министерството на туризма подготвя нещо подобно в национален мащаб. Мисля, че ще дадем един добър пример как да се случват нещата.

Шефовете на таксиметрова фирма в Пловдив ще отговарят за данъчни престъпления

Окръжната прокуратура в Пловдив внесе обвинителен акт за данъчни престъпления срещу пълномощника на фирма "Корект Транс 1" ЕООД Мария...

Вече можем да кажем, че винопроизводителите и избите се обединяват?

Да, това е една хубава тенденция. Идеята наполовина дойде и от сектора. Самите изби вече са узрели и разбират, че трябва да работят заедно, за да продават заедно. Това е чудесно и ние сме готови да ги подкрепим. През последните години Пловдив бързо се развива в туристическия бранш. Реализираме между 10-12% ръст на туристите на годишна база. Все пак и няколкото международни постижения, включително и Concours Mondial de Bruxelles, дават един различен облик на региона. Тази година, например, Пловдив е сред 10-те дестинации на Lonely Planet.

Очаквате ли през тази година нови попълнения от чужди компании в индустриалната зона на Пловдив?

Само в момента в една от 6-те индустриални зони се строят заводи за над 100 млн. евро. Тракия икономическа зона всъщност обединява 6 индустриални зони и 9 общини. Там динамиката на инвестиции не е спирала дори през 2009 и 2010 година, които бяха традиционни слаби за европейската и българската икономика. Зоните са изключително динимични. Те са реално най-добре организираните в България и едни от най-добрите в региона. В момента американската компания от автомобилната индустрия Sensata прави завод за 1 500 души с опция да ги удвои до три години. Японска компания от автомобилната индустрия току-що започна да строи фабрика. „Либхер“ строи четвъртия си завод с нови 1000 работни места. Очакваме до края на годината да влязат поне още двама големи индустриални производители. Това показва, че регионът има много голямо индустриално бъдеще. Всъщност половината от брутния вътрешен продукт на региона се формира от производство.

А тези компании доколко мислят за работа с университетите и конкретно с Пловдивския университет?

Китайска фирма търси партньори за износ на българско вино в Китай

Китайската компания „Пърфект Чайна“ търси български партньори за износ на китайския пазар на големи количества качествено б...

Част от причините тези компании да идват в Пловдив е освен, че получават комплексна услуга от местната власт и бизнеса, получават и, донякъде с наша помощ, много голяма отзивчивост от висшите учебни заведения и специализираните учебни заведения. Много по-лесно се правят учебни програми. Самите университети са по-гъвкави. Това е един от важните компоненти.

Регионът има достатъчно и качествена работна сила. Много от заводите също така развиха R&D центрове (научно-изследователски центрове, бел. ред.). „Либхер“ е един от добрите примери за това; там има над 30 души дизайнери, които изготвят целия продуктов дизайн. Освен индустрията да идва в България, важно е и да се произвеждат продукти с по-висока добавена стойност. Точно затова през последните години сме се фокусирали към привличането на инвеститори, които правят продукти с по-висока добавена стойност. Не ни интересуват просто поточни линии, а мислим и в малко по-широк диапазон. Трябват ни и повече работни места за висшисти. Например, през последните години привлякохме и много аутсорсинг компании.

Интервю на Петя Бързилска

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com