Майки организират протест в Пловдив в подкрепа на Ана-Мария

33381
Майки организират протест в Пловдив в подкрепа на Ана-Мария
Снимка: Thinkstock

Протест в подкрепа на 13-годишната Ана-Мария, чиито родители подадоха жалба за сексуално посегателство срещу детето, страдащо от аутизъм, ще се проведе утре в Пловдив. Информацията съобщи Гергана Атанасова, която е майка на дете с аутизъм и е част от организацията "С мама за ръчичка в Пловдив".

По думите й майките са се обединили около каузата в социалната мрежа, а самият протест ще е от 11.00 часа на площад "Съединение" в Пловдив. До момента около 70 майки са заявили своето присъствие. Идеята е протестиращите да преминат по централната улица на Пловдив и да стигнат до сградата на Общината.

След дъжд качулка: Кастрева се извинила на майката на Ана-Мария

Заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева се е извинила на майката на Ана-Мария. Кастрева обяснила, че думите ѝ относно това,...

В случая местната власт не носи вина, но някой трябва да чуе исканията на майките на деца с аутизъм, обяви майката на дете, страдащо от аутизъм. Тя добави: "От много време настояваме в подобни институции да се поставят камери, за да се предотвратят подобни потресаващи случай".

Атанасова коментира още, че всички,  които са против случилото се с 13-годишната Ана-Мария в специализираното училище в София, трябва да излязат и да изразят позицията си.

Според нея в едно масово училище е много по-малко вероятно да стане нещо подобно, защото там има по-голяма възможност някой да го предотврати.

Децата с аутизъм няма как да разкажат всичко случило се в последователност, но винаги могат да бъдат разбрани. Според Атанасова това най-вероятно не е единственият такъв случай, но не всички деца с аутизъм могат да говорят и да разкажат.

Шокиращо никой отговорен не казва нищо за проверката по случая "Ана-Мария"

Абсолютно скандално представители на МОН отказаха да коментират каква ще е проверката и кога изобщо е проверявано V-то помощно училище ...

Според майките, които членуват в сдружението "С мама за ръчичка", помощните училища трябва да бъдат затворени, защото децата там не се развиват, а просто се отглеждат. Разликата между децата с аутизъм, които посещават масово училище и тези в помощното, е огромна, каза още Атанасова. Според нея, там децата-аутисти няма какво да научат, освен още някой стереотип на поведение. Дневните центрове за деца с увреждания също трябва да се променят като начин на работа, каза още Гергана Атанасова. Според нея, те трябва да са почасови, а с децата да работят специалисти, които всеки ден да обясняват на родителите до къде е стигнало тяхното развитие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com