Мръсни игри или подливане на вода за Карловските минерални бани?

31098
Мръсни игри или подливане на вода за Карловските минерални бани?

В поредица от осем материала дотук Actualno.com разкри на своите потребители нередностите, които се случват в едно от най-големите лечебни заведения в България – "Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс" (СБР-НК). Проблемите вътре в СРБ-НК обаче далеч не спират с конфликта на интереси, който е установен от Главния инспекторат на Министерския съвет и за когото здравният министър д-р Петър Москов така и не пожела да говори с Actualno.com – надяваме се все пак, че ще си промени мнението. И докато д-р Москов мисли, Actualno.com получи сигнал за крещящи нередности, включително потенциално длъжностно престъпление във филиала на СБР-НК в град Баня!

Източници на медията ни от Баня споделиха, че е имало сигнал за изтрита информация от служебни компютри на филиала на СБР-НК в Баня и че е имало назначена проверка, но макар да са установени нередности, проверката не е стигнала до прокуратурата.

Маниерът на управление на Москов: За едни сватба, за други – брадва

Всичко за СБР-НК е ясно. Това заяви здравният министър д-р Петър Москов с няколко оскъдни думи пред Actualno.com. Там нещата са чисти, ...

Виждам, че вие (бел. ред. – Actualno.com) следите редовно темата и пишете всякакви небивалици, така че няма нужда да ви отделям време, защото в продължение на пет месеца пишете всичко, което ви падне. Така започна разговорът ни с г-жа Плумелина Мичева, прокурист на СБР-НК, относно информацията ни за нередности в СБР-Баня. Нито едно от нещата, които съм прочела до момента в Actualno.com, не отговаря на истината – плюете ме вече шест месеца, добави тя, преди да се съгласи да отговори на въпросите ни.

Не – така г-жа Мичева отговори на въпроса ни дали има подаден сигнал за трита служебна информация и дали действително е имало престъпление. Направи се проверка, няма установено триене на информация, посочи г-жа Мичева.

Ситуацията във филиала на СБР-НК в Баня

Сигналът за изтритата важна служебна информация далеч не е единствената нередност, разказват източници на Actualno.com. От здравното министерство потвърдиха, че бившият служител (технолог кухненски блок) на СБР-Баня Лалка Петкова, която е била и лидер на организацията на КНСБ към болницата в Баня, специално е изпратила жалба за нарушения, която засяга дейността на бившата директорка на СБР-Баня Яна Кашилска!  

Кашилска печели конкурс за директор на СБР-Баня през 2011 година, без да има необходимата квалификация, се казва в сигнала до здравното министерство. Впоследствие постът ѝ е поет от д-р Магдалена Балямска - на 29 ноември, 2013 година, макар договорът на Яна Кашилска да е до 2014 година. Кашилска обаче е в продължителни болнични, издадени от клиниката по еднодневна хирургия, където работи съпругът ѝ д-р Атанас Петров. На 14 август, 2014 година, д-р Балямска е освободена от тогава временно заемащата длъжността главен изпълнителен директор на СБР-НК Плумелина Мичева, която сега е прокурист на лечебното заведение и де факто пак го управлява. Преди това, на 1 август, Мичева спира конкурса за постоянен директор на СБР-Баня, а след 14-ти същия месец връща Кашилска начело на СБР-Баня. След жалба пред здравното министерство и тогавашния здравен министър д-р Мирослав Ненков, д-р Балямска е върната на работа, но Яна Кашилска става координатор на три филиала на СБР-НК – в Хисаря, в Павел Баня и, разбира се, в Баня.

Човек в конфликт на интереси оглавява ключова болница след заповед на Москов

Конфликт на интереси – изглежда това се превръща в ключов израз поне по отношение на здравното министерство, управлявано от минис...

На 13 февруари тази година, успоредно с обявен със заповед на здравния министър Петър Москов конкурс за нов директор на СБР-НК, е обявен конкурс и за нов директор на филиала на СБР-НК в град Баня. Участие в конкурса вземат г-жа Яна Кашилска, съпругът й – д-р Атанас Петров и г-жа Божанка Иванова, която печели надпреварата. Наши източници обаче твърдят, че Божанка Иванова е приятелка на г-жа Кашилска, а д-р Магдалена Балямска също е подала документи за участие в конкурса, но странно не се е явила в деня на събеседването – 20 март.

Д-р Балямска, ако искаше, да беше се явила за конкурса за директор на СБР-Баня, отвърна Плумелина Мичева на въпрос на Actualno.com какво се е случило. Много лесно може да се провери дали съм уведомила д-р Балямска кога се провежда конкурса – има си проверяващи органи, които могат да го констатират, подчерта г-жа Мичева. На въпрос кои са проверяващите органи, прокуристът на СРБ-НК ни посъветва като журналисти да си направим справка. Нека въпросните органи дойдат да си направят проверката, има комисия, в която не участвам, заяви г-жа Мичева.

Прокуристът на СБР-НК даде и още подробности в защита на гледната си точка на специална среща с Actualno.com, на която присъстваше и адвокатът ѝ Ани Димитрова. Мичева представи изпратена на 11 март молба от д-р Балямска за два дни платен отпуск – на 20-ти и 22-ри март (петък и понеделник). Като основание за молбата д-р Балямска е посочила участие в Практически семинар по неврофизиология и невросонология в Плевен, каза Мичева. Значи тя знае кога се провежда конкурсът за нов директор на СБР-Баня, но въпреки това отива на семинар, допълни прокуристът на СБР-НК. Г-жа Мичева обаче не уточни дали д-р Балямска е била уведомена съгласно чл. 93 от Кодекса на труда, че е допусната на събеседване.

Actualno.com провери условията на конкурса за нов директор на СБР-Баня, които са публикувани на официалния сайт на СБР-НК. Там изрично пише, че събеседване ще се прави с кандидатите, допуснати до конкурса. Пише и, че събеседването в София започва в 10:00 часа сутринта на 20-ти март, а откриването на семинара в Плевен е от 15:00 часа.

Плумелина Мичева обаче представи и молба от д-р Балямска, изпратена на 20 март сутринта, с която временният директор на СБР-Баня подава оставка от поста си. Разговарях с нея по телефона, попитах я защо, не ни даде конкретни причини, каза Мичева за Actualno.com.

И Бойко Борисов е наясно с позволена от Петър Москов шуробаджанащина

Преди почти един месец Actualno.com зададе задочно серия от въпроси на министъра с най-висок рейтинг във второто правителство на Бойко ...

Свързахме се и с г-жа Яна Кашилска за коментар на ситуацията с конкурса, за който има подозрения, че всички допуснати на събеседването кандидати са били в близки отношения. Г-жа Кашилска каза първо, че не е убедена, че има право да коментира, защото е в отпуск и то доста продължителен (към 25 май, 2015 година). След това изрично подчерта, че не е познавала Божанка Иванова, преди Иванова да спечели конкурса за директор на СБР-Баня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com