Повдигат площада в Пловдив преди 2019 за Европейска културна столица

9734
Повдигат площада в Пловдив преди 2019 за Европейска културна столица
Снимка: БГНЕС

През 2019 година Пловдив ще бъде домакин като Европейска столица на културата. Дотогава пешеходното пространство на площад "Централен" трябва да бъде поправено, съобщи днес кметът Иван Тотев.

„Ще се стараем, без да бързаме, да завършим площада ако не целия, то частично, Той представи архитектите от португалската фирма „Фора”, които подготвиха идейния проект на бъдещия площад и спечелиха първо място”, сподели още той.

Над 80 събития се проведоха по време на десетдневния международен архитектурен фестивал ONE ARCHITECTURE WEEK 2014 в Пловдив

Представители на някои от най-иновативните архитектурни студия и още над 100 архитекти, aртисти и организации взеха участие в повече от...

На места вероятно ще се наложи площадът да бъде повдигнат с 50 сантиметра или до 1 метър, каза кметът. Това се налага заради археологическите разкопки, за които е нужен въздух най-малко 3 метра. Идеята е част от античния форум да се покрие със стъкло и дърво, за да се вижда от минувачите. На площада ще бъде сложена нова настилка, а археологическите проучвания ще продължат отдолу, без да се пречи на преминаването.

Общината ще подготви планово задание и ще обяви конкурс за технически проект. Засега не може да се каже какъв ще е хонорарът. Парите за проектирането ще бъдат заложени в бюджета за следващата година. Архитектите от Португалия казаха, че имат опит в подобно проектиране, но на Античен театър в Атина, където са спечелили награда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com