Представят мадригалната комедия "Омагьосаният" в Пловдив

11364
Представят мадригалната комедия "Омагьосаният" в Пловдив

Мадригалната комедия "Омагьосаният" от Божидар Спасов ще бъде представена премиерно на 15 март в Пловдив. С авангардната постановка Пловдивска опера предизвиква модерната публика.

„Омагьосаният” е средоточие на различни мощни артистични сили. Електронна и инструментална музика, игра на светлини и 3D проекции, танци и пеене създават виртуална, но все пак – реалност. Физически театър, в който тялото води действието - летящи, разтягащи се, изчезващи, усукващи се тела, марионетни дуели, здрачни ритуали, фолклорни видения заместват актьорското уподобяване на живота.

Шестима прогледнаха след операции на катаркта с 3D лазер в очна болница „Луксор“ в Пловдив

За първи път в Южна България в очна болница „Луксор“ в Пловдив бяха извършени шест операции на катаракта по най-иновативнат...

Историята на "Омагьосаният", която присъства като линия и в „Доктор Фауст” от Томас Ман, е кратка: Жена омагьосва любимия си да не може да прави секс с други жени. Обзет от съмнения, той посещава публичен дом, където открива, че може да извърши акт само с неговата любима. Мъжът споделя за опасенията си с отец и жената е изгорена на клада като магьосница.

В дълбочина „Омагьосаният” се занимава с Обсебването - желанието на човек да притежава нещо или някого на всяка цена, без да си дава сметка за последствията. От друга страна, всеки сам прави избора да бъде обсебен до степен на зомбиране. "Инертността в ежедневието ни тласка да вършим едни и същи неща, по един и същи начин, а неизвестността ни плаши – предпоставка да позволим да бъдем обсебени. Нямаме право да съдим подобно житие, но се надяваме, че всеки  притежава дух, воля за свобода, инициативност и индивидуалност, които могат да му помогнат да се освободи от зомбирането на фона на заобикалящия го инертен поток", споделя режисьорът Симеон Симеонов.

Диригент на "Омагьосаният" е Драгомир Йосифов, а в ролите ще видими Вера Гиргинова, Димитър Зашев, Пламен Кумпиков, Валерия Мирчева. Балетът на Пловдивска опера също активно участва в действието. Платсиката е на Татяна Соколова, мултимедийната сценография е дело на Валентина Бонева, костюмите са на Яна Дворецка.

"Омагьосаният" ще се играе на Камерна сцена  в Драматичен театър в Пловдив. След премиерата си авангардният спектакъл ще бъде представен на Международния фестивал "Мартенски музикални дни" в Русе.

Госпожа Опера занимава децата с музика по време на концерти и опери

Пловдивска опера въвежда програма с интерактивни музикални занимания за деца по време на спектаклите и концертите за възрастни в Дом на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com