В Пловдив се готви протест срещу строежа на нова зоологическа градина

11461
В Пловдив се готви протест срещу строежа на нова зоологическа градина
Снимка: БГНЕС

Протест срещу строежа на нова зоологическа градина организират няколко екосдружения. Те канят всички заинтересовани от 10:00 часа на 8 юли, сряда, да покажат позицията си и да бъде спрян „незаконният строеж”.

От няколко месеца насам на мястото на стария зоокът се извършват сечи под предлог, че има стари и опасни дървета, сега сечта се разширява, заплашени са стотици дървета на площ от 30 декара, които трябва да освободят място за новата градина, алармират НПО-тата. Според тях строежът на нова зоологическа градина на мястото на старата е незаконен, поради няколко причини: липса на законно одобрен устройствен план на града, на законно издадено строително разрешение и без задължителната процедура по ОВОС.

Болести морят животните в ловешкия зоопарк

Зоопаркът в Ловеч е в лошо състояние и му предстои ремонт. Животните в него са намалели с 14 вида за по-малко от две години. В момента ...

Издаденото разрешение от Община Пловдив не бе нито оповестено по установения ред, нито представено на обществеността и е в противоречие с редица законови процедури, казват природозащитниците. Според действащият общ устройствен план на града територията на парк Отдих и Култура е зелена зона, където не може да се предвижда никакво ново строителство. Затова Община Плводив се опита да приеме нов общ устройствен план (ОУП) на града, който да предвижда изграждане на нова зоологическа градина, и преотреждане на територията на парка от зелена зона в зона за спорт и атракции. Решението за изменение на ОУП, обаче е взето с по-малък от законовоизискуемия брой гласове на общински съветници, което го прави нищожно. В момента то се обжалва от страна на неправителствени организации, което значи че не може да влезе в сила, съответно не може да бъде основание за издаване на разрешение за строеж за зоологическата градина.

Другият сериозен проблем със започнатия строеж е решението на РИОСВ-Пловдив от миналата година да не се извършва екологична оценка на изменението на ОУП. Това решение също се обжалва, делото още не е приключило, като допуснатото от Административен съд - Пловдив предварително изпълнение на оспорваното решение е отменено от ВАС. Тук интересното е, че РИОСВ-Пловдив от една страна се произнася, че няма нужда да се извършва екологична оценка на изменението на ОУП, но от друга казва, че такава е нужна за изменението на подробния устройствен план (ПУП), на територията на който също попада зоологическата градина.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com