Зам.-министърът на отбраната: В цеха в Иганово няма експерти

4459
Зам.-министърът на отбраната: В цеха в Иганово няма експерти
Снимка: БГНЕС

Става въпрос за едни и същи боеприпаси и при двата взрива – термобарични изделия. Може би говорим за нова технология, затова и отидохме на проверка. След проверката се оказа, че това е нова изработка, подчерта заместник-министърът на отбраната Валентин Радев. И категорично заяви – няма начин да се взривят сами, всичко се прави „с външен импулс”.

Не можахме да получим твърди отговори на всичките си въпроси около производството, продължи Радев. Този продукт не е продуктът, който се произвежда от ВМЗ вече 15-20 години. Затова следствието трябва да разследва и тази насока. Възможно е да има технологична грешка, съставът на боеприпаса не е напълно ясен, добави заместник-министърът.

Зам.-икономическият министър: В Иганово са влизали само оторизирани лица

Във взривения вчера склад са влизали само хора, които са разследвали. Това заяви заместник-министърът на икономиката Любен Петров. Пет...

И да е имало работници в цеха, щеше да е промишлена авария. Но цехът не е място за съхраняване на боеприпаси – защо там е имало боеприпаси, това е много важният въпрос, каза Радев. Казаха ни, че имало условия да се държат боеприпаси в цеха, но това е възможно само през деня, когато има работен процес. Вечер те би трябвало да бъдат откарвани в специално хранилище, заяви Радев. Той призна, че не е успял да разговаря със свидетеля, подал първи сигнал за взрива. И уточни, че началникът на цеха всъщност не е експерт по боеприпаси. Трябва да се провери има ли още такива боеприпаси и да бъдат преместени в хранилища, завърши Радев.

Разбира се, че има безпокойствие – два взрива за 20 дни. Хората обаче не са се паникьосали, заяви кметът на Иганово Стефан Данчев.

Данчев не пожела да коментира как е станал вторият взрив (бел. ред. – всъщност общо 22 взрива през вчерашния ден), но е сигурен, че не може да е без външна намеса. Кметът се оплака, че още не е почистена трикилометровата зона около складовете след първия взрив и това пречи на селскостопанската дейност. Ще се провали реколтата от бъдещия розобер, не можем и животните да си пасем, каза Данчев.

Според хората от Иганово сега „би трябвало” да има охрана и „би трябвало” сега да е още по-затегнат режимът. Същото каза и заместник-министърът на икономиката Любен Петров. Той поясни, че можело да е и саботаж, но не можа да обясни как е възможно това, след като зоната била строго охранявана.

Ненчев: Намекват ми за саботаж в Иганово

Тази сутрин получих доклад, в който се намеква за саботаж. Това заяви пред журналисти министърът на отбраната Николай Ненчев, който отг...

Днес в Иганово ще влязат сапьори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com