Започва реконструкция на Античния театър в Пловдив

7784
Започва реконструкция на Античния театър в Пловдив
Снимка: Thinkstock

Започва реконструкция на Античния театър в Пловдив.

Изгубеното тепе на Пловдив

Пловдив, градът на седемте хълма, отдавна е останал само с шест. Някогашното Марково тепе, кръстено според легендата на Крали Марко, ...

Проектът е на стойност милион и половина лева. Засега са осигурени 300 хиляди по програмата "Красива България". С тях ще бъде изграден информационен и билетен център. До края на годината ще бъде реставрирана напълно и една от уникалните възрожденски къщи в Стария град - Клианти, която е на повече от 180 години.

Предвидено е дървените седалки на античната сцена да бъдат заменени с мраморни, каквито има на Атничния театър и Римския стадион. Пространството около Одеона ще бъде оградено със специална шумоизолираща стена. Ще бъде осигурен достъп до подземното пространство, където ще бъде разположена малка музейна експозиция. На това ниво ще се изгради система за отводняване, ще бъдат направени дренажи и хидроизолация.

Целта е Одеонът да се превърне в една от атрактивните открити сцени на Пловдив. Той ще се използва за различни културни прояви. Следващият етап от реконструкцията на Одеона ще включва и района около него.

Финалният етап на проекта включва цялостна социализация на театъра и пространството около него, като участъкът между Жълтото училище и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство бъде свързано с улицата, като стълбите бъдат премахнати и по този начин достъпът до комплексния център да бъде улеснен, предаде КРОСС.

Д-р Невен Енчев отличен с най-високата титла на Йерусалимската патриаршия

Досега престижното отличие е връчвано на държавни глави и личности с изключителен обществен принос. Здравният мениджър е първият българ...

Проектът включва и разработване на туристически маршрути през подземното пространство и задната страна на театъра, озеленяване на оградната стена, поставяне на авиогайдове на девет пункта със звузово обозначение, разказващо за мястото, през което се преминава, подчерта още кметът на Пловдив.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com