Насков подаде оставка от СД на ВМЗ-Сопот, обвини кръгове в запазване на статуквото

7402
Насков подаде оставка от СД на ВМЗ-Сопот, обвини кръгове в запазване на статуквото

Илиян Насков, член на Съвета на директорите на ВМЗ-Сопот, подаде оставка.

В отворено писмо до министъра на икономиката, съвета на директорите на предприятието и медиите Насков съобщава, че възнамерява да се оттегли от заемания от него пост и посочва извършеното от него и колегите му досега, предаде "Фокус".

Лукарски: Докато аз съм министър, "ВМЗ-Сопот" остават държавни

Докато аз съм министър, ВМЗ ще бъде държавна собственост. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски пред работниците на воен...

"Преди да си подам оставката бих искал да запозная Вас, обществеността и в частност колегите от „ВМЗ" АД за извършената от мен и колегите в Съвета на директорите (СД) работа през изтеклия шестмесечен период, така както съм запознал и принципала Министерство на Икономиката в лицето на министъра на икономиката Божидар Лукарски, на който ползвам случая да благодаря за оказаното доверие и подкрепа”, посочва Насков.

"През този период СД е провел 18 заседания (средно по три на месец) и е разгледал 217 точки, или средно по 12 на заседание”, пише още той. Насков отчета част от взетите от СД решения, сред които са пълна инвентаризация в завода, извършване на одит от страна на Министерство на икономиката, действия за намаляване на доставяйте цени, отложено плащане 1 месец и за всяка доставка да има по 3-ма доставчици, за да не изпада „ВМЗ" АД в зависимост от доставчиците; преразглеждане на договорите за отдаване на складови площи под наем и търсене на парите от неизрядните клиенти (5 год. назад), както и запориране на стоките до изплащане на дължимите сумите.

Сред решенията са и договаряне на нови срокове за изпълнение на договорите след инцидентите, за да няма неустойки за „ВМЗ" АД; засилване на мерките за сигурност - увеличаване на служителите във ведомствената охрана, изграждане на COT и видео наблюдение, наемане на охранителни фирми; отваряне на площадка Иганово до 15.06.2015 г.; плащане на първо място възнагражденията на работниците и служителите във „ВМЗ" АД и отпускане на допълнителни средства за Великден за работниците и служителите предприятието в размер на 250 000 лв.; наемане на нови служители, с оглед изпълнение на договорените поръчки в срок и предоставяне възможност за кариерно развитие във „ВМЗ" АД.

Насков допълва, че през този период е инициирано предложение за отпускане на стипендии за студенти, както и провеждането на разговори с МОН за разкриване на професионални паралелки в Сопот и Карлово за обучение на кадри за предприятието. Той посочва, че са възстановени производствени мощности във „ВМЗ" АД - шнекове и преси, неработещи повече от 20 год. и е започнало постепенно подобряване условията на труд, чрез саниране и оборудване на работни помещения, съгласно изискванията на Закона за здравословни и безопасни условия на труд. Насков отбелязва и покупката на оборудване.

„Мога да изброя още много решения на СД, но считам, че и тези са достатъчни да дадат отговор как се управлява „ВМЗ" АД от СД. През последните месеци ръководството на „ВМЗ" АД сключи редица договори с доставчици при цени по-ниски с 5-12% от съществуващите дотогава, както и договори за реализация на готова продукция на цени по-високи средно с 40%. Ако се продължи тази тенденция, „ВМЗ" АД ще има допълнителен приход в размер на 30-40 млн. лв. на годишна база, което би позволило предприятието да увеличи възнагражденията на служителите и работниците, както и да се инвестира в иновации и нови производствени мощности.

Божидар Лукарски ще посети площадката на ВМЗ в село Иганово

Министърът на икономиката Божидар Лукарски ще посети площадката на ВМЗ – Сопот, в село Иганово. Срещата на Лукарски с представите...

Очевидно има кръгове, които са заинтересовани от запазване на досегашното статукво и поддържане на най-голямата оръжейница - „ВМЗ" АД в зависимост от тях. В искането на оставката ми от председателя на синдикалната секция на КТ „Подкрепа" във „ВМЗ" АД липсват каквито и да било мотиви, а още по-малко синдикални мотиви. При липсата на такива, зад искането на оставката ми, прозират кадрови мотиви и защита на корпоративни интереси.

"В следващите 3-5 год. конюнктурата на международните пазари би позволила при наличие на производствени мощности, „ВМЗ" АД не само да бъде независимо, но и да бъде фактор в региона за производство на специална продукция.

Недопустимо е, при наличието на този потенциал, хората да работят за 700 лв., а фирми от статуквото да се обогатяват с милиони за сметка на „ВМЗ" АД и работниците. Не може най-голямата оръжейница да бъде поставяна в зависимост или да бъде заложник на нечии интереси, та било то и на синдикатите.

За мен „ВМЗ" АД е КАУЗА, не само на думи, но и на дела, видно от взетите решения на СД и затова не бих си позволил да попреча, по какъвто и да било начин, на развитието и утвърждаването на марката „ВМЗ" АД на пазара, от една страна, както и да докажа, че и държавно предприятие може да се управлява добре и да се развива успешно, от друга страна.

Във връзка с горенаписаното, аз депозирам оставката си пред работодателя-министъра на икономиката Божидар Лукарски, като ще продължа да работя, помагам и защитавам КАУЗАТА „ВМЗ" АД и извън СД при всяка възможност и поставена задача”, пише Насков в писмото си.

В понеделник представят нова управленска структура на ВМЗ-Сопот и 2-годишен план

Министърът на икономиката Божидар Лукарски се срещна днес с представители на Федерацията на КНСБ във военно-промишления комплекс "ВМЗ-С...

Синдикатите настояват за смяна на борда на директорите. Изразявайки безпокойството си, че предприятието умишлено се води към несъстоятелност с цел смяна на собствеността му, синдикалистите се опасяват, че след два-три месеца може да настъпи производствено-технологичен и финансов колапс. Ето защо, искат ново и професионално ръководство. Позицията си са изразили в декларации, разлепени на таблата в завода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com