Обявиха Пловдив за петия най-стар град в света

27547
Обявиха Пловдив за петия най-стар град в света

Пловдив е петият най-стар град в света, определи класация на в. "Дейли телеграф"!

Градът е създаден през 4000 г. пр. Хр. и е вторият по големина в България. В него живеят 379 882 души.

Според изданието Пловдив е важен икономически, културен, просветен и транспортен център за страната ни, където могат да се видят множество антични забележителности, включително римския амфитеатър и турските бани.

Челното място в класацията е за Йерихон, който се намира в Палестина. Той е основан през 9000 г. пр.Хр. и е най-старият продължително населен град.

В древността е бил обграден от каменна стена и в него са живели между 1000 и 1500 жители. Градът се намира близо до река Йордан на Западния бряг и в момента населението му е около 20 000 души.

Второто място е отредено за Библос, създаден през 5000 г. пр.Хр. в Ливан. Градът е основан от финикийците, а гърците, които изнасяли оттам папирус, му дали името "Библос". От там идва и наименованието на Библията. Главни туристически атракции са финикийските храмове, дворецът Библос и църквата "Свети Йоан Кръстител".

След него в класацията се нарежда най-населеният сирийски град Алепо, който е основан през 4300 г. пр.Хр. В него живеят 4,4 млн. души. Алепо си поделя третото място с Дамаск създаден през 4300 г. пр.Хр.

Старият град на Пловдив е най-посещаваната историческа забележителност в България

Старият град е на първо място в България по брой посетители на историческата забележителност според доклад на „Византия Интернеш...

На четвърто място, според "Дейли телеграф", е иранският Суза, създаден през 4200 г. пр. Хр. Той е бил главен град на Еламската империя, преди да бъде завладян от асирийците. Намира се на 250 км източно от река Тигър в днешната югозападна част на Иран.

Пловдив - древен и вечен, град на над 7 000 години. Във времето градът на седемте тепета е променил визията си многократно. Бил е столица, претърпял е земетресения, преживял е войни.

Преди 130 години, когато градът отстъпва на София правото да бъде столица, губи възможността да бъде центърът на икономическите и политическите процеси в страната, но печели привилегията да не нараства изкуствено и да се усеща атмосферата на типичния пловдивски айляк.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com