РДВ: Ние не решаваме за извънредните полети, самолетът решава

7270
РДВ: Ние не решаваме за извънредните полети, самолетът решава

Във връзка с информацията за кацането на два самолета на летище Пловдив, поради лошите метеорологични условия на летище София, държавно предприятие от Ръководство на въздушното движение (РВД) уточняват, че изборът за кацане на резервно летище е изцяло решение на екипажа на самолета.

"На 21 ноември метеорологичната обстановка на летище София е усложнена. Преобладава силен южен вятър със скорост от 74 км/ч и пулсации до 118 км/ч. При такава обстановка ръководителите на полети от ДП РВД са предоставили цялата актуална информация на екипажите, необходима им за взимане на решение в конкретната ситуация. Изборът за кацане на резервно летище е изцяло решение на екипажа на самолета", казват в позицията си от РДВ.

Пътник от пренасочените самолети: Пловдивското летище не е подготвено за аварийни полети

Летището в Пловдив не е подготвено, за да обслужва аварийни полети извън работно време. Това каза за „Фокус” инж. Антон Мас...

Упоменаването на резервно летище е задължителен елемент при попълване на полетните планове от съответната авиокомпания, в случай на невъзможност за кацане на основното летище. В конкретната ситуация двете въздухоплавателни средства са посочили в полетните си планове, като резервно летище Пловдив. ДП РВД не одобрява предварително представените от авиокомпаниите полетни планове, а ги получава за информация и се съобразява с тях, заявяват от държавното предприятие.

Обслужването на въздушното движение от страна на ДП РВД е осигурено при спазването на всички изисквания за безопасност. Предоставена е необходимата информация за метеорологичната обстановка и на други летища на територията на страната - Варна и Бургас, където условията са били по-лоши, отколкото тези на летище София. Осъществени са всички необходими координационни действия със заинтересованите страни, обясняват още от РВД.

Предприятието се придържа към ясно определени принципи и процедури за осигуряване на безопасни условия за провеждане на всеки полет и няма отношение към перонното обслужване от какъвто и да било тип. Организацията на тези процеси е в правомощията на летищната администрация, обясняват пак от РВД.

Същевременно изпълнителният на летище Пловдив директор Владимир Щърбанов заяви по-рано днес, че от юни месец летището работи от 6:00 до 22:00 часа. Още от 2005 година има категорична забрана да се приема самолет, ако няма персонал на летището, уточни Щърбанов. Той добави, че пистата е била осветена, но на несъществуващо летищезащото не работи. Това подлежи на наказание по закон и трябва да се разследва как РВД (Ръководство „Въздушно движение”) е допуснало такова нещо, посочи изрично Щърбанов. На въпрос кой е пренасочил самолети към неработещо летище, изпълнителният директор на Летище Пловдив не можа да отговори. Единственият коментар е „колеги от системата”.

Временно две авиокомпании отмениха полетите си до Париж

Американската авиокомпания "Делта" заради терористичните атентати отмени своите полети до френските летища "Роаси-Шарл де Гол" и "Орли"...

В основната дейност на РВД е записано, че има основна задача за управление на въздушното движение и осигуряване на аеронавигационно обслужване за постигане на безопасност, ефективност и редовност на полетите в обслужваното гражданско въздушно пространство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com