Шефове на таксиметрови фирми в Пловдив укрили над 1 780 000 лв. данъци

3956
Шефове на таксиметрови фирми в Пловдив укрили над 1 780 000 лв. данъци
Снимка: Actualno.com/Борислава Георгиева

Управители на търговски дружества, извършващи таксиметров превоз и техни съучастници са привлечени към наказателна отговорност за укриване на данъци за над 1 780 000 лева, съобщиха от Окръжна прокуратура в Пловдив.

Екип от шестима прокурори е извършил мащабна проверка на цялостната дейност на превозвачите, извършващи таксиметрова дейност на територията на Пловдив. В резултат са образувани две досъдебни производства за укриване на данъци в особено големи размери, предава Topnovini.bg.

Цените на такситата в Пловдив се увеличават

Такситата в Пловдив от днес ще возят на минимална тарифа 65 ст. през деня и 75 ст. през нощта. Решението беше взето от общинския съвет ...

По първото от тях, образувано непосредствено след приключване на проверката, към наказателна отговорност е привлечен управител на две дружества, притежаващи лиценз за извършване на таксиметров превоз на пътници.

Установено е, че в периода 02.04.2012г. – 31.03.2015г. той е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в общ размер 1 580 153,43 лева, представляващи корпоративен данък за двете дружества - престъпление по чл. 255, ал.3, вр. с ал.1, т.1 вр. с чл. 26, ал.1 от НК.

Спрямо обвиняемия по това производство от 03.04.2015 г. е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража”, като предстои внасяне на обвинителен акт в Окръжен съд – Пловдив.

Второто досъдебно производство е образувано в резултат на продължаването на проверката на Окръжна прокуратура – Пловдив и отдел Икономическа полиция при Областна дирекция на МВР – Пловдив.

По него към наказателна отговорност са привлечени управителя на търговско дружество, притежаващо лиценз за извършване на таксиметров превоз на пътници, и двама негови съучастници.

Гласуват въвеждането на минимални цени на такситата в Пловдив

Пловдивският общински съвет ще гласува въвеждане на минимални цени на такситата. Така "жълтите коли" ще возят минимум на 65 ст. дневна ...

За тях е установено, че в периода 31.03.2014 г.-31.03.2015 г. са избегнали установяването и плащането на данъчни задължения за общо 200 000 лева за финансовите 2013 г. и 2014 г., представляващи корпоративен данък за дружеството - престъпление по чл.255 ал.3, във вр.ал.1 т.2, във вр.чл.20 ал.2, във вр.ал.1, във вр.чл.26 ал.1 от НК.

Спрямо всеки един от обвиняемите от наблюдаващия прокурор е постановено задържане за срок от 72 часа. Предстои Окръжна прокуратура – Пловдив да внесе искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража”.

По двете досъдебни производства са разпитани над 600 свидетели, приобщени са голям обем писмени доказателства и са извършени счетоводни експертизи.

В хода на проверката е установено още, че територията на Пловдив се обслужва от общо 1700 таксиметрови автомобила, за 600 от които, в рамките на водените досъдебни производства, е установено, че не са плащали каквито и да било данъци за резултатите от дейността си.

Констатирано е, че до 2007 г. - до който момент за извършване на таксиметрова дейност е бил заплащан патент, фискалните приходи от дейността на територията на Пловдив са възлизали на около 750 000 лева годишно. След тази дата и към момента приходите от данък печалба на дружества, притежаващи лиценз за извършване на таксиметрови превози, не надвишават 60 000 лева годишно за Пловдив, а през 2014 г. са били платени едва 26 000 лева корпоративен данък.

Такситата в Пловдив се надпреварват кой да вози по-евтино

Таксиметровият пазар в Пловдив изпитва на свой гръб една от най-популярните тактики за отказване на конкуренцията - дъмпинга. От начал...

Предвид така констатираното над 25-кратно понижение на заплащаните от извършващите таксиметрова дейност данъци на фона на липса на намаляване на броя на автомобилите, през пролетта на 2015 г. Окръжна прокуратура – Пловдив е направила предложение до данъчната администрация за предприемане на действия по реализиране на законодателни промени в пакета данъчни закони.

Установено също така, че по-голямата част от регистрираните от таксиметрови компании в ДАИ фискални устройства не са регистрирани в НАП и липсва съответна комуникация по този въпрос между двете институции, както и че към момента не са налице ефективни механизми за отнемане на лицензи за извършване на таксиметрова дейност при констатиране на нарушения.

Предстои, след обстоен анализ на направените в хода на проверката и в рамките на досъдебните производства констатации, комисията, извършила проверката, да изготви комплексен доклад, включващ и предложения за намерените за необходими законодателни изменения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com