Сопот на бунт, канят се да спират съдебен изпълнител с черешово топче*

4542
Сопот на бунт, канят се да спират съдебен изпълнител с черешово топче*

Милиони левове дълг са поставили на колене Община Сопот. Заради това хората в града са готови да правят жива верига и да блокират Подбалканския път в 11:00 часа.

Дългът е към фирма, която е построила пречиствателната станция на общината. Причината за бунта е, че днес (12 май) частен съдебен изпълнител ще влезе в сградата на Общината, за да разпродава вещите в нея. Става въпрос за бюра, столове, маси, компютри, сървъри, техника. Столът на кмета например е оценен на 70 лева.

Жители на Сопот ще образуват жива верига пред общината

Жители на Сопот ще образуват жива верига пред общината в знак на протест. Това каза  за „Фокус”  Манол Атанасов, ...

От Общината казват, че ако им вземат сървърите и компютрите, ще изчезне важна информация. Има много данни за физически и юридически лица, данни за училища, детски градини. Ще бъдат засегнат хиляди деца.

Според кмета на Сопот Веселин Личев от продажбата на вещите може да се спечелят максимум 15 000 лева. Частният съдебен изпълнител обаче казва, че това е форма на политическа кампания.

Пред Нова телевизия Личев обясни, че общината дължи на фирмата-строител 3,5 млн. лева по проекта, който е бил за 4,5 млн лева по ОП "Околна среда". Целият проект е за 18 млн. лева според българо-чешкия консорциум, изградил пречиствателната станция. Очаквам премиерът Бойко Борисов да си изпълни обещанието и през Национален фонд да получим безлихвен заем, за да се разплатим. Подадохме документи още преди четири месеца и чакаме, каза Личев. Кметът изрази учудване, че съдебният изпълнител не се е насочил към по-стойностни имоти, а иска сървърите. Пропуските за разплащането са на старото ръководство, на Органа за управление на ОП „Околна среда” - това и Административният съд в Пловдив го доказа, категоричен е Личев. Той каза, че е избран за кмет от инициативен комитет. Личев заяви и, че пречиствателната станция на града работи на авариен режим, защото преди няколко месеца са откраднати важни платки. Кметът обеща, че в 9:15 часа днес ще бъдат преведени 50 хил. лева по дълга, за да се успокои фирмата-кредитор

В момента улицата към общината е блокирана от два камиона. Има и черешово топче, а хората в един глас заявяват, че народът трябва да си търси правата. Мафията си има държава, затова става така, твърдят хората. Те казват, че не протестират срещу фирмата-строител.

Жители на Сопот ще блокират пътя Бургас-София в четвъртък

Голямо недоволство заплашва да взриви Сопот. Насред зима 20-тина души, които в момента обитават общински жилища, могат да останат на ул...

От строителния консорциум се оплакаха, че пет години се опитват да си вземат дължимото. Попитахме и г-н Личев дали в общината има човек, останал без заплата. Защо не питате нас, които вложихме 15 млн. лева в проекта, дали имат средства за заплати, докъде я докарахме? Последваха и обвинения към човек, представил се като собственик на местния хлебозавод, защото е купил дългове. Този човек каза, че на търга ще "противодейства" и ще купи най-важните компютри и сървъри с данните на ГРАО, за да ги дари после на общината.

* Информацията е актуализирана към 9:10 часа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com