Взрив в Анево при тестове, загинал е човек*

14411
Взрив в Анево при тестове, загинал е човек*
Снимка: БГНЕС

Един загина, а четирима са тежко ранени при взрив на полигон Анево, предаде БГНЕС.

Информацията за броя на жертвите и ранените беше потвърдена от кмета на Сопот Веселин Личев. Той каза, че загиналият е чужденец, сред пострадалите също има чужденци - от делегация, дошла за тестове на оръжие на полигона. Оказа се, че починалият е американски гражданин, ранени са още двама американци, както и двама българи.

По първоначални данни е избухнала ръчна граната - при планови експериментални стрелби с гранатомет. "Става въпрос за тестове”, добави Личев пред "Фокус".

Военният полигон се намира недалеч от Иганово, където неотдавна също имаше експлозии. На този полигон се тестват боеприпасите, които се изработват във ВМЗ-Сопот. Четири линейки са на мястото на инцидента и оказват помощ на пострадалите. На мястото на инцидента се намира окръжният прокурор на Пловдив и екип от следователи от Следствения отдел на ОП - Пловдив. По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров на място е изпратен и дежурният мобилен екип от НСлС.

Военният полигон в Анево е отдаден под аренда на частна компания - "Алгънс". Боеприпасът, който е използван при стрелбата и е бил некачествен е собственост на същата фирма. Той е произведен във ВМЗ-Сопот през 1984 г., а преди 4-5 години е закупен от "Алгънс", заявиха от икономическото министерство.

"Причините за инцидента са изцяло свързани с частната фирма. Единствената връзка на ВМЗ-Сопот е отдаденият полигон в Анево, за което има сключен договор с „Алгънс“ с всички необходими заверки", заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Представител на Министерството на отбраната заяви пред bTV, че пострадалите не са нито български военни, нито военни от съюзнически държави, които провеждат учения с български части на наша територия. В момента съвместни учения между български и американски военни се провеждат само на две места в страната. Това са полигона в Ново село и на ВВС базата в Граф Игнатиево.

През тази седмица изпълнителен директор на ВМЗ-Сопот Иван Стоенчев подаде оставка и тя беше приета от Съвета на директорите.

* Информацията е актуализирана към 14:50

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com