Започва проверка във "ВМЗ-Сопот". Работниците искат оставки

5339
Започва проверка във "ВМЗ-Сопот". Работниците искат оставки
Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката Божидар Лукарски е инициирал проверка и очаква доклад за дейността на „ВМЗ-Сопот“ АД от новото ръководство на предприятието, съобщават от икономическото ведомство.

В проверката са включени въпросите, поставени в разпространено днес писмо на синдикалната секция на КТ „Подкрепа“ при „ВМЗ-Сопот“ относно възстановяването на дейността на площадката в Иганово след инцидентите.

От понеделник се подновява работата в Иганово

От понеделник работниците на ВМЗ Сопот от производствената площадка в Иганово започват работа, предаде „Фокус“. Поради два...

Председател на КТ „Подкрепа” в завода Димитър Атанасов съобщи по-рано днес, че работниците от ВМЗ-Сопот искат оставката на Борда на директорите. Тази сутрин от синдиката са изпратили писмо до министър председателя Бойко Борисов, министъра на икономиката Божидар Лукарски и до президента на синдикат „Подкрепа”. Според тях сегашните представители на Борда са дошли с други цели във ВМЗ. Оръжейниците искат отстраняването на председателя на Борда на директорите Тодор Дичев и членовете Юлиян Насков и Любомир Джапаров, предаде "Фокус".

"Сега всичко се движи от тях. Недопустимо е директорът на ВМЗ да не е член на Борда, а да бъде само търговски пълномощник, както е в случая с Богдан Богданов”, каза Атанасов.

От Министерството на икономиката съобщиха, че що се отнася до цитираната в писмото на синдиката „програма на бившия изпълнителен директор Иван Стоенчев за заработване в пълен капацитет на площадката в Иганово“, такава никога не е била докладвана на Министерство на икономиката.

В доклада на ръководството на „ВМЗ-Сопот“ следва да бъде включена и информация за новата организационно-управленска структура на предприятието, казват от ведомството. Министерство на икономиката обещава да предприеме всички необходими действия за възстановяване на нормалната работа в предприятието и изпълнението на сключените договори. Понастоящем трудовите възнаграждения на работещите в предприятието се изплащат редовно. В момента във „ВМЗ-Сопот“ се извършват ревизии на складовите наличности и документацията на предприятието. Поради големия обем и сложност на подлежащите на проверка обекти и документи е поискана и допълнителна външна експертиза, казва още от икономическото министерство.

Двамата ранени американци от взрива в Анево ще се лекуват в чужбина

Двамата американски граждани, които пострадаха при взрива на полигона на ВМЗ-Сопот в село Анево и бяха приети в Университетската болниц...

"На практика ВМЗ няма назначен директор, а търговски пълномощник,” заяви Димитър Атанасов. Според синдиката, има някаква игра, някой има интерес от това. "Явно се обслужват някакви чужди интереси, от парова централа заводът отново се връща на мазут, като гориво, площадката в Иганово не може да заработи на 100%”, каза още Димитър Атанасов. По думите му това, което хората искат е в Борда на директорите да влезе Богдан Богданов. Оръжейниците от ВМЗ се подготвят с автобуси да отидат пред Министерството на икономиката в София и да направят палатков лагер там, докато не бъде махнат този състав на Борда на директорите, допълни Димитър Атанасов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пловдив