Бъчварова не каза нищо за сирийската опозиция и Анево, КОС нямало отношение

6439
Бъчварова не каза нищо за сирийската опозиция и Анево, КОС нямало отношение
Снимка: БГНЕС

Няма да прехвърля отговорността за трагичния случай в Анево, но ще направя уточнения, за да няма политически спекулации. Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова в отговор на въпрос на червения депутат Атанас Мерджанов, който се интересуваше и дали информацията за тестване на оръжия за сирийската опозиция е вярна.

Бъчварова заяви, че при този случай няма законово изискване за контрол от МВР. Служба КОС е направила обследване на складовете за оръжие и боеприпаси на ВМЗ. Задължение на производителя е да осигури безопасност на площадката за стрелба, каза тя. 

Министерството на отбраната ще проверява дали българско оръжие отива за Сирия

Военният министър Николай Ненчев е разпоредил пълна проверка по информацията, че на полигона в Анево е тествано оръжие за опозицията в ...

През 2013 година "Алгънс" получава разрешение за търговия с оръжия, боеприпаси и взривни вещества със срок до 2018 година. То притежава и лиценз за износ и внос от 2014 година, съобщи вътрешният министър. През 2011 дружеството сключва договор за наем с ВМЗ-Сопот, по силата на който получава за временно ползване площ от 150 кв./м в района на Иганово, добави тя и обясни, че КОС изпълнява своите функции и не са регистрирани пропуски.

В МВР не е постъпвала информация за сключен договор за тестване на оръжие на площадката в Анево, защото такова изискване няма, каза още вътрешният министър. Тя уточни, че „Алгънс” си има договор за наем на площадката с ВМЗ.

Вие подписахте оставката на икономическия министър Божидар Лукарски и на военния министър Николай Ненчев, отвърна Мерджанов. Кой в крайна сметка носи отговорността – за съхраняване, за утилизация на боеприпасите из цялата страна? Няма никаква визия по този въпрос, убедено каза червеният депутат.

С оставките не бързайте – тече разследване, очаквам резултатите от производството, посочи лаконично Бъчварова.

Изписаха пострадал при взрива край Анево

29-годишният българин, който бе приет в УМБАЛ „Свети Георги“ след като пострада при взрива на полигона на ВМЗ-Сопот в село ...

Предисторията

На 6 юни тази година, на полигона в Анево загина човек и бяха ранени четирима след учебна стрелба с гранатомет. Според информацията досега става въпрос за дефектен боеприпас. Загиналият е американец, негов сънародник беше тежко ранен и му беше ампутирана едната ръка до китката. Ранени бяха и двама българи, но не твърде тежко.

Според представител на американската армия, който е запазил анонимност при разговор с Reuters, американците, тествали оръжията в Анево, готвят сделка за закупуване оръжия. Те ще помогнат в усилията на САЩ да се обучат умерени бойци, които да се борят срещу „Ислямска държава“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com