Взривът в Анево е заради изтекъл срок на годност на боеприпаса и занижен контрол?

7851
Взривът в Анево е заради изтекъл срок на годност на боеприпаса и занижен контрол?
Снимка: БГНЕС

"Не се знае какъв е бил боеприпасът, който избухна в Анево. Колкото по-евтин е той, толкова повече печели фирмата. Не изключвам той да е с изтекъл срок или да е близо до изтичане на срока". Това заяви за пред "Нова телевизия" експертът по сигурността проф. Николай Радулов.

Според него твърденията, че във ВМЗ-Сопот нещата са наред и всичко се контролира и охранява не отговарят на истината. Той изключи възможността зачестилите експлозии, свързани с предприятието, да са дело на зложелателна конкуренция. 

Единият от ранените при инцидента в Анево е в много тежко състояние

След тежкия инцидент в Анево, в Спешно отделение на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив са приети и четиримата ранени. Единият от двамата п...

Взривът на полигон в Анево стана вчера около 11.30 ч. при стрелба с гранатомет. Причините се изясняват. Според предварителните информации на разследващите, не може да става дума за умисъл. Присъствалите на полигона са участвали в обучение или изпитване на боеприпас.

Радулов изтъкна, че главният проблем е, че не се спазват процедурите за безопасност, предвидени по закон. По думите му се наемат "евтини специалисти", на които им липсват опит или познания. "В района безработицата е голяма. Немотията кара хората да забравят всякакви мерки за предпазливост", изтъкна експертът. "Очевидно е, че там нищо не се е спазвало. Около този, който стреля, не трябва да има никой", поясни проф. Радулов. 

Бившият директор на "Терем-Костенец" Марин Иванов се съгласи, че контролът е изключително занижен. Той изтъкна, че на огневата позиция не е трябвало да има толкова хора, а другите трябва да са отдалечени на достатъчно разстояние и да са зад защитена стена. 

"Трябвало е да бъдат проведени полигонни и лабораторни изпитания на самите боеприпаси, за да се изясни дали той е годен за използвани", уточни Иванов. 

"Не може да има толкова много жертви при един инцидент", заяви пред bTV полк. Иван Бояджиев, експерт по антитероризъм. Според него това е недоглеждане на текущата дисциплина.

Взрив в Анево при тестове, загинал е човек*

Един загина, а четирима са тежко ранени при взрив на полигон Анево, предаде БГНЕС. Информацията за броя на жертвите и ранените беше по...

Той също обърна внимание на въпросите около обучението на специалистите и срока на годност на боеприпасите. "Какви са тези частни фирми, какви са тези необучени хора, които правят тестове с боеприпаси. Какви са тези американци", зададе въпроси без отговор той. "Крайно време е да има наказани", смята полк. Бояджиев. 

Експертът от Министерството на отбраната подп. доц. д-р Борислав Генов обясни какво е ключовото в този инцидент - на годината на производство на боеприпасите, а тя е 1984 г. "Периодично се правят тестове, важна е годността", каза той.

"Министерството не носи отговорност, това е частна фирма", каза полк. Генов. На въпрос кой дава лицензите на тези фирми, Генов заяви: "Лицензионният режим е в структурите на МВР, предполагам, че всичко е наред. Мерките трябва да са в две посоки - техника на безопасност и системата, която трябва да гарантира, че боеприпасите са годни. Предприемаме мерки след всеки инцидент, но този в Анево не може да се свързва с министерството", отвърна експертът.

Фирмата, наела полигона в Анево

"Фирмата "Алгънс" отдавна е на пазара", каза Бившият директор на "Терем-Костенец" Марин Иванов.

Прокуратурата позволи на карловския кмет да вдигне забрана за Иганово

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов вече може да прецени дали трябва да отмени заповедта си за ограничен достъп до терените, които са най...

"Алгънс" ЕООД е българска, а не американска фирма, съобщава "24 часа". Тя е наела полигона край Анево и вероятно тя е организирала изпитанията на фаталните гранати. Фирмата е собственост на Александър Димитров. От 2013 г. тя притежава лиценз за търговия с оръжие и боеприпаси, издаден от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и въэншнотърговска дейност. 

През 2012 г. името на "Алгънс" ЕООД бе свързано със скандал в Сливен заради намерението на фирмата да изгради предприятие за утилизация край града. Въпреки разрешителното от Министерството на околната среда и водите, заради протестите на обществеността фирмата се отказа от идеята. 

Друга фирма на Александър Димитров - "Алма-Д" ЕООД, нашумя около взривовете във военните складове край Челопечене през 2008 г. Тя бе една от 17-те фирми, изкупували скрап от поделението. Тогава се появиха слухове, че фирмата е свързана със Златко Иванов-Баретата, които той веднага отрече.

Състояние на пострадалите

Остава тежко състоянието на единия от пострадалите на полигона на ВМЗ-Сопот в с. Анево, предаде "Нова телевизия". Той е американски гражданин, приет е в университетската болница "Свети Георги" с множество травми и разкъсни рани. Лекарите са оперирали ръцете му. 

Вече има досъдебно производство за случилото се в Иганово

Окръжна прокуратура - Пловдив образува досъдебно производство за унищожаване на имущество на значителна стойност чрез взрив във връзк...

"Има шанс за живота му. Ампутирана е част от дясната ръка", заяви шефът на Спешното отделение д-р Кирил Атлиев. 

При инцидента загина друг американски гражданин. Състоянието на другите трима ранени е стабилно. Един от тях е канадец - ранен в дясното рамо и ходилото на десния крак.

Двамата бострадалите българи са стабилизирани. Те са на 25 и 28 години и са с множество рани на ръцете и краката. Предстоят им допълнителни изследвания и манипулации. Все още не е ясно кога ще бъдат изписани пострадалите. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com